sâmbătă, 30 decembrie 2017

Liniştea dinainte (reportaj din tranşee)

Sărbători umilite.
Nu încape nici o îndoială, acesta a fost "darul" pentru noi al coaliţiei PSD & ALDE (cu deplinul aport, mai oportunist şi imoral ca oricând, al UDMR). Şi nu oricum, nu oricare sărbători. Ci tocmai cele dinaintea mult-discutatului (sau poate doar trâmbiţatului, fără conştientizare?) Centenar, călcând în picioare, în comisia Iordache dar şi în Camere, orice urmă de bun-simţ în chiar zilele când ar fi trebuit să comemorăm Revoluţia. Pe 21 decembrie, revăzând îngrozitoarele fotografii ale armatei trăgând şi, mai ales, ale morţilor de la Cluj, eu unul am realizat cu oroare că, acum, Puterea scuipă nu doar în feţele noastre, ci şi peste sângele lor.


Fireşte, sărbătorile noastre de acum au fost nu doar umilite. Ci şi siderate (de atâta tupeu), îngrijorate (pentru viitorul pe termen mediu şi lung), încrâncenate (pentru zilele şi luptele care vin foarte curând). Pentru că, deşi - sau poate tocmai pentru că - oamenii au intrat în case, ca să se refacă, atât cât au putut, de Crăciun, e (şi va creşte în continuare) o tensiune în aer, de-l face irespirabil.

Mă uit în (şi, atât cât pot, pe lângă) "bula" mea de reţele sociale, mă uit în jurul meu când se iese la tot felul de proteste, dar mai ales reţin ce-mi spun rudele, prietenii, cunoscuţii pe care nu i-am întâlnit de ceva vreme, de-ndată după "ce mai faci, Cornel?". Eu mai am încă reflexul de a răspunde, politicos şi confomist, "bine" sau, ardeleneşte "câ-de-cât!" - în cel mai rău caz, ambiguu: "ca de obicei".
Dar urmează, aproape invariabil, o replică de la "cum (să faci, să te simţi) bine, când PSD-iştii ăştia..." la, tot referitor la PSD şi ceilalţi, "(ceva ireproductibil într-o publicaţie respectabilă +) furci-şi-topoare".
Nu exagerez deloc. Sunt relativ obişnuit cu "activismele", şi până acum n-am întâlnit nimic asemănător. Nici la protestele pro-Arafat şi anti-Băsescu & Boc, nici când cu Roşia sau gazele de şist, nici chiar după #Colectiv. Şi, oricât de greu de crezut sau măcar paradoxal sună, nici când cu ordonanţa 13.
"Dar cum poţi să spui/ scrii aşa ceva, Cornel, când atunci era(m) o jumătate de milion în stradă, iar acum suntem mult mai puţini?"
E întrucâtva simplu. Numărul mare de oameni de-atunci a fost adus de entuziasm şi speranţă. Mulţi trebuie să se fi descoperit pe sine cu acel prilej, descoperind totodată puterea/ exaltarea, chiar, a solidarităţii. Dar aceea a fost o bătălie prea rapid câştigată, creând, în fapt, două consecinţe periculoase: 1. a ridicat aşteptările privind numărul participanţilor la un protest care să conteze cu adevărat şi 2. a forţat adversarul să regândească mult mai din adânc (la temelie, prin Parlament şi în cheia de boltă, prin Curtea Constituţională) tactica.
Or, "activiştii" mai vechi ştiu o realitate şi un sentiment crunte, cu care cei mai noi de-abia acum se obişnuiesc: după orice duminică, vine o luni. După entuziasm, prăbuşirea. După vacarmul protestelor, tăcerea sau chiar manipularea televiziunilor. Mai ales, după fiecare mişcare a "noastră", mutarea "lor". Iar în decembrie, de ce n-am recunoaşte-o, oamenii Puterii s-au comportat exemplar. (O spun fără pic de ironie şi vă cer să lăsaţi la o parte, chiar dacă vă e greu, orice considerent moral şi orice respect faţă de bine/ adevăr, gândind exclusiv tactic, ca într-o bătălie în care nu se mai ştie motivul, ci doar că e "pe viaţă şi pe moarte".)
Au reuşit să creeze sentimentul unei debalansări uriaşe între mijloacele noastre şi cele pe care ei le au la dispoziţie. Au reuşit să securizeze un spaţiu de joc (Casa "Poporului") în care domină prin forţa brută şi, mai ales, oarbă a majorităţii. Cel mai important, au reuşit să ne creeze cvasi-certitudinea că nimic din ceea ce facem nu are rost, că vom fi cu certitudine, implacabil, învinşi.
Iar eu zic: da, poate că da. Dar, ştiţi ce?
...
Ce se schimbă, de fapt, pentru voi, pentru luciditatea şi revolta voastră? Credeţi că veţi mai putea intra în cutie, odată ce aţi ieşit şi ştiţi cum e? Că veţi putea tăcea, înghiţi, vă veţi putea ascunde într-un ungher, într-o crăpătură, evitând parţial o urgie despre care habar n-aveţi dacă va trece vreodată (tipurile astea de urgie nu trec de la sine)? E trist, trist, nespus de trist că în România trebuie să fie rău, foarte rău înainte să se facă un pic de bine. Dar, chiar şi în cel mai rău scenariu, nu se schimbă, cu scuzele de rigoare pentru triada pompoasă care urmează, înseşi adevărul, binele şi frumosul, ci doar se îngreunează accesul la ele, vorbirea despre ele, arătarea lor şi, la urma-urmei, realizarea lor. Niciodată aceşti grobieni nu vor deveni deştepţi sau respectabili; niciodată aceşti ticăloşi nu vor deveni buni; niciodată naţionalist-populismul lor kitsch nu va deveni artă sau spirit adevărate.
În cel mai rău, repet, scenariu (despre care nu cred câtuşi de puţin că e obligatoriu), tot ce va trebui să facem, să faci, prietene, e să rămâi aşa cum eşti azi şi să vorbeşti/ discuţi public toate aceste valori. Şi de-abia când unora, câtorva oameni aparent marginali li se va băga evident pumnul în gură ca să tacă, de-abia când forţa Statului se va întoarce împotriva libertăţilor de expresie, asociere etc., o revoluţie de un fel sau altul va deveni nu doar stringent-necesară, ci strict posibilă ca revoltă împărtăşită.
...
În fine, o ultimă idee: doar cauzele "pierdute" (sau, măcar, ameninţător indecise) merită, în fapt, participarea civică - iar aici, da, mă refer la activismul concret şi nu la simplul vot. Votul e, chiar când priveşte chestiuni decisive - cum ar fi componenţa Parlamentului - o formă de consultare iniţiată, oricum am lua-o, de către stat. Aşadar, chiar şi când se exercită (lucru, fireşte, pe deplin şi insistent recomandabil), el presupune o doză de pasivitate. Activismul cetăţenesc, însă (am simţit nevoia să adaug un cuvânt poate inutil, pentru a separa această zonă de cea politică), trebuie să funcţioneze nu în slujba diverselor majorităţi mai mult sau mai puţin gregare, ci întrucâtva împotriva curentului, ca propunere de agendă publică şi formare de mase critice.


Nu câţi votanţi ar mai avea PSD-ul astăzi contează cu adevărat (deşi, dacă nu şi-ar cunoaşte prăbuşirea reală în intenţia de vot, coaliţia nu s-ar teme atât de tare - ca acum - de eventuale anticipate). Ci câţi oameni ar ieşi în stradă, dându-şi timpul, energia şi (Doamne fereşte, în cazul unei revoluţii) sângele pentru Partid. Iar răspunsul la această întrebare dură, dar esenţială e: foarte puţini, aproape nimeni.
Cât despre noi, tabăra "astalaltă", nu mă îndoiesc că vor urma zile şi situaţii în care ne vom număra.


Niciun comentariu: