joi, 5 ianuarie 2012

[CES] Proiect - Horea Poenar



Prieteni,
aşteptaţi-vă ca, vreme de vreo două săptămâni, să găsiţi aici multe postări cu sigla CES, care înseamnă, pur şi simplu, Campanie Electorală (pentru) Senat. Atât Horea Poenar, cât şi eu ne-am depus azi candidaturile spre a reprezenta Literele în menţionatul for, iar blogul Aletheia! Energeia! e locul în care vom publica luările noastre de poziţie în această privinţă.

Aveţi, mai jos, proiectul senatorial al lui Horea.
"Există două motive principale pentru care am decis să candidez:

1.
Situația gravă a învățământului la toate nivelele, datorată în primul rând primatului acceptat drept inevitabil al criteriului financiar. În condițiile acestea actul didactic a fost sacrificat, devenind ultima dintre prioritățile Universității. Situația învățămîntului umanist suferă în plus datorită unei modificări de percepție la nivelul societății, dar și al instituțiilor implicate în procesul didactic, care consideră aproape inutilă o asemenea formare în peisajul social de azi.

Cred, dimpotrivă, în importanța fundamentală a învățămîntului umanist, în necesara regîndire a Universității dinspre o 'fabrică de produs baniţ înspre o instituție care produce, în Europa de azi și de mîine, minți capabile să gîndească, să distingă formele manipulării, să acționeze creativ, etic și liber.

'Senatul universitar reprezintă comunitatea universitară şi este cel mai înalt for de decizie şi deliberare la nivelul universităţii' (Legea Educației, 2011, art. 213, alineatul 1). În felul acesta Senatul are puterea de a alege orientarea Universității și valorile esențiale care legitimează procesul didactic. Depinde doar de oamenii care fac parte din Senat și de voința acestora.

2.
Oportunitatea alegerilor pentru Senat prin vot universal, ceea ce face posibilă o altă legitimare a reprezentanților din Senat și, e de sperat, o altă atitudine a acestora. În ultimii ani, prea des Senatul UBB a fost o simplă mașină de vot în mîna unei conduceri autoritare. Deciziile Senatului au contribuit la agravarea situației actului didactic, a poziției ierarhice a Facultății de Litere, la îngrădirea libertății academice și la sacrificarea valorilor umaniste pe altarul unui capitalism financiar care nu este nicidecum singura opțiune pentru lumea de azi.

Cred, dimpotrivă, în posibilitatea unui Senat realmente democratic, garant în orice instanță al libertății academice, protector al valorilor umaniste, în care să existe o deliberare autentică, o luciditate sporită cu privire la consecințele fiecărei decizii și puterea de a rezista oricăror forme de intimidare. Din nou, un asemenea Senat e posibil doar în măsura în care cei aleși împărtășesc aceste valori și sunt dispuși să le apere.

În cazul în care voi fi ales, garantez faptul că poziția mea în Senat va dura atît timp cît voi fi capabil să apăr aceste valori.

5 ianuarie 2012 - Horea Poenar"




Un comentariu:

luminita.dobriban spunea...

ca absolventă de UBB, salut acest regressus ad uterum / fontes!
aveam senzația că ... rien ne vas plus ! m-aș bucura să mă fi înșelat !
ps.: pe când și proiectul senatorial al D-lui Vîlcu ?